ON PODEM ANAR?

Badalona, 12 de novembre de 2019

ON PODEM ANAR?

Això és el que us oferim…

Bona setmana per als aficionats badalonins al teatre, n’hi ha de vocacional, de mini, de professional  (amb l’afegitó de la presència d’una de les grans actrius de l’escena castellana), d’infantil i de llegit.

ü Dimarts 12, a dos quarts de set de la tarda, a l’Espai Betúlia, organitzat per la Fundació Vincle i amb la col·laboració de la Plataforma per la Llengua -l’ONG del català-, hi haurà en primer lloc la projecció del documental Fabra, diccionari d’un home sense biografia, a càrrec del director Arnald Viladomat,  i posteriorment l’actor Òscar Intente, interpretarà el monòleg Pompeu Fabra: jugada mestra!

ü Aquesta setmana seguirà el cicle de teatre amateur Badalona es Mostra.  Començara dimarts 12 al Centre Cívic Dalt la Vila, a les onze del matí, amb el grup CRAD, que  representarà l’obra Presentes, de la qual no tenim cap informació. Dijous 14, a la nau 3 de l’Escorxador, a les vuit del vespre, s’oferirà l’actuació de la companyia d’arts escèniques Vara y el mal Karma, (sorgida d’una ramificació natural alternativa, amb un caràcter bàsicament temporal del grup que el va iniciar) que interpretaran El largo viaje hacia el corazónDissabte 16, a les set de la tarda, a l’Institut Pompeu Fabra,  serà el torn del grup Art en Acció, un dels grups amb més activitat del panorama badaloní, el qual representarà El café de los secretos. L’última representació de la setmana serà diumenge 17, a les set del vespre, tamé a la nau 3 de l’Escorxador, amb l’actuació del grup L’Assaig, que representarà Els crims de Chicago.

ü Seguint el cicle Ja és Dijous 2019-2020, el Conservatori Professional de Música  ha programat per a aquest dijous 14 de novembre, a les vuit del vespre, a l’auditori del conservatori, un concert a càrrec del virtuós clarinetista badaloní Miquel Ramos, solista de clarinet de les orquestres de Luzerna i de Gènova, de l’OBC, del Gran Teatre del Liceu i de Ràdio Televisió Espanyola, entre altres, membre també del reconegut quintet de vent Azahar Ensemble i actualment músic resident a la Pedrera de Barcelona.

ü Dissabte 16, a les nou del vespre i diumenge 17, a les set de la tarda, la companyia teatral El Cielo al Revés, vinculada a l’Orfeó Badaloní, oferirà un nou festival de Teatre en micro format, a l’Espai Tolrà de l’Orfeó, amb les actuacions següents: Enfermeras, de la companyia Maria La Culpa, amb Daniela Jacques i Marisol Robertson; Les bruixes de l’Eixample esquerra, interpretada per les actrius  Eva Cailà, Elizabeth Bonjour i Anna CalatayudCuriosa Co incidència, amb  Carla Peix i Adela Vilaprinyó i Síndrome amb Roger Vidal i Núria Florensa oferiran el text del mateix Roger VidalSíndrome.

Un detall, continuen les absències de grups badalonins en representacions d’aquest tipus.

ü Som al març de 1966. Carmen Sotillo acaba de perdre el marit, el Mario, de forma inesperada. Un cop les visites i la família s’han retirat, ella sola vetlla durant l’última nit el cadàver i inicia amb el marit un monòleg /diàleg en què descobrim les seves personalitats i els conflictes del matrimoni.  Miguel Delibes, va confiar amb la gran Lola Herrera, perquè l’estrenés Cinco horas con Mario, – el dia 26 de novembre de 1979 al teatre Marquina de Madrid, sota la direcció de Josefina Molina. Es a dir  que aviat farà quaranta anys que Lola Herrera ha passejat el personatge de Carmen Sotillo pels teatres de parla castellana d’arreu. Aquesta obra es podrà veure dissabte 16 de novembre, a dos quarts de nou, al Teatre Zorrilla i cal dir que les entrades ja estan exhaurides.

ü Torna el teatre infantil al Círcol. Aquesta vegada amb la companyia Magatzem d’Arts que representarà La Caputxeta i el llopel diumenge 17 de novembre, a les sis de la tardaLa Caputxeta i el llop és un espectacle amb una bona escenografia, funcional i pràctica, amb elements dels dibuixos animats dels anys seixanta i amb unes bones interpretacions que parteixen d’una adaptació del conte molt encertada i pròxima als nens. La unió en escena de personatges de carn i ossos i titelles, acompanyada d’un disseny i un esperit molt divertits, juntament amb una música i unes coreografies molt ben creades, aconseguiex representar un espectacle ple de màgia i de detalls.

ü Amics del Teatre Zorrilla, en una de les seves reunions va recordar aquells temps en què Don Juan Tenorio, era un clàssic que s’havia de representar en aquesta època de l’any. Però avui es gairebé impensable poder representar aquest text i empesos  portats per les ganes de sentir els versos, vam decidir  de demanar la col·laboració d’uns entusiastes actors vocacionals badalonins i fer una lectura dramatitzada del text que vam titular Don Joan: el mite. L’obra és una trobada amb Don Joan, observat des de punts de vista diferents segons els textos que ha  escollit per Miquel Creixell. La dramatúrgia i la direcció són d’Olga Galvany i els amb fragments escollit són de Tirso de Molina (1630), de Molière (1665), de Zorrilla (1844) i de Palau i Fabre (1977), autors que s’han ocupat d’aquest personatge. Ho podrem veure diumenge 17, a les set de la tarda a la sala Enric Borràs del Teatre Principal. 

 Amics del Teatre Zorrilla

Jaume Arqué i Ferrer

 

 

 

ON PODEM ANAR?

Badalona, 5 de novembre de 2019

ON PODEM ANAR?

Això és el que us proposem

Sembla que el teatre s’anima després d’uns dies en  què va desaparèixer dels escenaris badalonins. I ho fa amb una excel·lent obra i amb la posada en marxa d’un cicle amateur, tot i que es una llàstima que no reflecteix tota la seva potencialitat.   

El Conservatori Professional de Música de Badalona, dimecres 6 de novembre, a les vuit del vespre, al Teatre Zorrilla, du a terme el concert d’inauguració del curs 2019-2020. El programa ofereix el Reclam d’entrada, a càrrec dels flautistes Júlia Salas, Carles Jorquera, Pau Gatell, Ona Rodríguez i Ramon Vilalta. Seguirà el Concert a cinc flautes núm.3  de J. B. Boismortier. Després hi haurà la salutació del director, Josep Borràs. Tot seguit actuaran el Cor de Cambra i el conjunt dels cors del Conservatori, sota la direcció de Ricard Oliver.  Carles Diaz, el pianista, premi d’honor del Conservatori 2018-2019, interpretarà, la Sonata op.2, núm. 2, de Beethoven i donarà pas a l’actuació d’un grup de professors que interpretaran el Septiminis op.20, també de Beethoven. Posteriorment  Helena Bayo, regidora de Cultura de l’Ajuntament de Badalona, es dirigirà al públic per inaugurar el curs i l’actuació del Combo de l’EMMB i d’estudiants del conservatori, sota la direcció de Marina Vallet, tancarà l’acte..

Dijous 7 de novembre, a les vuit del vespre, el Conservatori Professional de Música de Badalona, obrirà el cicle de concerts 2019-2020 Ja és dijous, oferint a l’auditori del mateix Conservatori, la projecció de la pel-licula muda, Sherlock Jr. de Buster Keaton, escoltant en directe la música composta i interpretada  per Joan Aymerich.

Després d’uns quants anys de tocar junts Marserragruo, el conjunt que lidera la badalonina Mar Serra, actuarà a la sala Enric Borràs del Teatre Principal, divendres 8 de novembre, en la qual presentarà el seu últim treball en forma de disc I sempre demà. Acompanyaran  Mar Serra, Joan Vidal (bateria), Lluna Aragón (violí), Franco Molinari (contrabaix), Jaume Basulto (guitarra) i Martí Serra (saxo).

Així, sense tenir-ne gaire informació, diumenge passat va començar la tercera edició del cicle de teatre amateur Badalona es Mostra amb el grup de teatre de la Societat Coral La Badalonense, que va representar Almenys no és Nadal . Continuarà divendres 8 de novembre, a les sis de la tarda, al Casal Cívic de Pomar, amb el grup Forn de Teatre Pa’tothom -un grup que representa obres teatrals per temes que s’acostumen a debatre un cop acabada la representació-, que oferirà l’obra Són coses de nens. Amb frases com ara “els nens són molt cruels” o “són coses de nens”, moltes vegades els adults no són conscients que els agredits pateixen molt. ssors com dels agredits. Podem afavorir la convivència  parlant amb ells de les relacions amb els seus companys.

En un acte patrocinat per Masset, vins i cavesdissabte 9, a les set de la tarda, a l’Espai Tolrà de l’Orfeó Badaloní,  el conferenciant Marcel Gorgori  dirigirà  un tast de vins, amb el títol de La música del vi,  les característiques dels quals, a banda de ser descrites a la manera tradicional, es descriuen també amb música d’òpera. Gorgori ens traslladarà a la manera com els sentits casen perfectament. S’està avesat a parlar de nas, de boca, de color i del tacte que el vi deixa en les nostres boques… Ens falta l’oïda! I aquest ens la donarà la música. “L’òpera és un art a l’abast de tothom i, un cop s’hi entra, es converteix en un pou insondable d’emocions i coneixement. Si t’hi animes, ho fem junts!”. Marcel Gorgori

Dissabte 9 de novembre, a dos quarts de nou del vespre, podem dir que el Teatre Zorrilla viurà un esdeveniment teatral com serà la representació d’Una gossa en un descampat, un extraordinari text original de la gironina Clàudia Cedó, que després d’estrenar-se a la sala Beckett, ha obtingut els premis de la Crítica i el Butaca, premis al millor espectacle, al millor text teatral, a la millor direcció i a les millors actrius principals. Una història de superació, una tragèdia universal vista amb els ulls de l’actualitat, una narració per plantar cara al monstre de les pròpies pors. En el repartiment figuren Pep Ambrós, Ana Barrachina, Queralt Casasayas, Miriam Monlleó, Xavi Ricart i Maria Rodriguez, dirigits per Sergi Belbel.

Torna el Cicle Soc Menut de teatre familiar, al Círcol, amb Bon profit, a càrrec de la Companyia Tanaka, diumenge 10 de novembre a les dotze del migdia, una obra en què ens diuen que fer exercici i seguir una dieta equilibrada és bàsic per estar sa. Per això la xef Tomassa donarà la benvinguda a la seva cuina, explicarà tres contes en què les verdures són les protagonistes i s’hi  podrà veure en directe com unes llavors es converteixen en hortalisses fresques. També es pot ser jurat d’un concurs de bellesa de…

Nova proposta del cicle musical Enjoy the Silence que arriba de Cadis amb una artista molt especial Carmen Boza. Pop reivindicatiu feminista, doncs,  per el  diumenge 10 de novembre, a dos quarts de vuit del vespre, al Círcol. Una cantant andalusa, sorgida de l’explossió de cantants d’una nova generació i que centra la seva actuació amb la presentació del seu nou disc La Caja Negra.

Amics del Teatre Zorrilla

Jaume Arqué i Ferrer

ON PODEM ANAR?

Badalona, 29 d’octubre de 2019

ON PODEM ANAR?

Això és el que us oferim

Apart d’aquest acte, convé comprar panellets i castanyes i passar-ho bé!

Una nit al Decumanus amb poesia, aquest és el títol d’un recital de tardor entre els nostres avantpassats, que a càrrec de Marcel Riera, poeta i traductor, s’oferirà dimecres 30 d’octubre, a les set de la tarda, al
Museu de Badalona.


Jaume Arqué i Ferrer
Amics del Teatre Zorrilla

ON PODEM ANAR?

Badalona, 22 d’octubre de 2019

ON PODEM ANAR?

Això és el que us oferim

Aquesta setmana, mira per on, mana el teatr. Podem veure actuar un grup amateur, i ha teatre comercial, amb una obra que pot sorprendre i  dilluns la nostra associació posarà sobre la taula del diàleg un tema molt important per a la nostra cultura.

Dirigit amb audàcia per Marc Angelet, Mili KK és un muntatge que fa un repàs del moviment pacífic de desobediència civil que va ser la insubmissió en protesta contra el servei militar obligatori entre 1970 i 1999. L’obra valora, amb sentit de l’humor però sense caure en la banalització, la frivolitat o la lleugeresa, la importància d’aquesta protesta política que, malauradament, ha estat una mica silenciada i molt poc reivindicada. Amb dramatúrgia d’Angelet i de Jumon Erra, en definitiva, es tracta d’una funció enginyosa, interessant i emotiva amb l’habilitat de saber deixar prou espai per riure, per a la reflexió i el rigor documental. Podem veure Mili KKdivendres 25, a dos quarts de nou, a la sala Enric Borràs del Teatre Principal. A l’acabar la representació hi haurà un col·loqui amb la companyia.

Dissabte 26 a les deu del vespre i diumenge 27, a dos quarts de set, a la sala de la Societat Coral La Badalonense, reaparició de la gent d’El Nucli Teatre, vinculats a l’Orfeó Badaloní i que dirigits per Fèlix Fernández i Ana Reverte, representaran Perfectes desconeguts, un text de Paolo Genovese. Un grup d’amics que es coneixen de tota la vida i han quedat per trobar-se i sopar junts. El cas és que un d’ells té alguna cosa a dir i un altre proposa un joc: compartiran les trucades i missatges que reben als seus telèfons durant el sopar. Algú te alguna cosa a amagar? S’atreviran a jugar-hi?.

Badalona era una de les ciutats catalanes que encara no tenia assignada cap línia de batxillerat escènic per a tot aquell alumnat que volgué aproximar-se al món de la interpretació. Serà la primera vegada que un centre badaloní, en aquest cas l’IES Eugeni d’Ors, situat al barri de Sant Roc, oferirà aquest tipus d’ensenyament post obligatori. Per aquest motiu Amics del Teatre Zorrilla, en un dels habituals col·loquis que organitza, dilluns 28 a les set del vespre, a l’Espai Betúlia, en tindrà lloc un amb un títol molt interessant per al jovent, com és el de Teatre i … el batxillerat escènic a Badalona. Per parlar d’aquest tema hi haurà la directora de l’IES Eugeni d’Ors, Cristina Steegmann; la professora titular de l’aula, Georgina Rovira; l’alumna de l’aula de batxillerat escènic de l’IES Berenguer IV de Santa Coloma de Gramenet, Berta Rabascall i una de les primeres alumnes a l’aula badalonina, Sílvia Obrero.

Jaume Arqué i Ferrer

Amics del Teatre Zorrilla

 

 

 

ON PODEM ANAR?

Badalona, 15 d’octubre de 2019

ON PODEM ANAR?

Això és el que us oferim…

Amb alguns escenaris ocupats per les pantalles de cine, la setmana escènica  només ens ofereix música.

Antonio Lucio Vivaldi (Venècia, 4 de març de 1678 – Viena, 28 de juliol del 1741) va ser un reconegut violinista i un dels principals compositors del barroc. Era anomenat il prete rosso (el capellà roig) per ser sacerdot catòlic i pèl-roig. Va compondre unes 777 obres, entre les quals hi ha 477 concerts i 46 òperes. La seva figura serà el motiu de la conferència que dissabte 19, a dos quarts de vuit, tindrà lloc a l’Espai Tolrà de l’Orfeó Badaloní, que anirà a càrrec del divulgador i músic Joan Vives, amb el títol de “Monogràfic sobre Vivaldi”. L’acte també comptarà amb la intervenció del violinista Òscar Vilaprinyó i el pianista Xavier Pardo que interpretaran alguns passatges de les peces més emblemàtiques del compositor venecià.

Dissabte 19 d’octubre, a un quart de nou del vespre, a l’església dels ares Carmelites, s’iniciarà el cicle 2019/2020 de Cantates Solidàries de J. S. Bach, amb un concert que oferirà la Cantata BWV 133 (Amb tu salto d’alegria). La interpretació anirà a càrrec del Conjunt Instrumental del Conservatori de Badalona, amb Carlota Novell i Sergi Miró, violins; Victor Mateo, viola; Paula Blázquez, violoncel; Diego Civilotti, contrabaix; Montserrat López i Francesc Castillo, oboès; Jaume Fàbregas, trompeta, i Lluis Avendaño, orgue. Pel que fa a les veus, seran les de Gisela Parodi, soprano; Montserrat Pi, contralt; Marçal Subiràs, tenor, i Jordi Sánchez, baix. Tots ells estaran dirigits per Jordi Montoliu.

Una temporada més -i ja en són tres- el Círcol i l’associació Last Exit donen pas a un nou cicle de música, Enjoy the silenci, que portarà artistes del panorama musical de l’actualitat a un ambient especial com pot ser la sala del Círcol. Diumenge 20 d’octubre, a dos quarts de vuit del vespre, s’oferirà l’actuació de Pau Vallvé, el qual presentarà el seu nou disc Life vest under your seat, que malgrat aquest títol en anglès, inclou 12 cançons en català. El barceloní Pau Vallvé (Barcelona, 15 de maig de 1981) és un músic, compositor i productor català que es dedica, a banda de fer els seus discs i gires de concerts, a compondre bandes sonores per a cinema, televisió i publicitat i a produir discs d’altra gent.

Jaume Arqué i Ferrer

Amics del Teatre Zorrilla

 

ON PODEM ANAR?

 • Badalona, 8 d’octubre de 2019

  ON PODEM ANAR?

  Això és el que us oferim…

  Podem considerar, la programació cultural/escènica que oferim aquesta setmana de molt interessant, tot i que és escassa, 

  Si hi arribem a temps, s’ha de tenir en compte que aquest dimarts 8 d’octubre, a les vuit del vespre, a l’Espai Betúlia, tindrà lloc un recital poètic organitzat per la gent del Pont del Petroli, que porta per títol L’alè d’aigua, amb poemes de la gironina establerta a Tarragona, Conxita Jiménez, guanyadora de diversos premis i amb dos llibres de poemes editats. Els  treballs que es presentaran, seran declamats per la mateixa autora a qui acompanyaran la cantant tortosina  Pili Cugat i el guitarrista Carlos Lupprian. 

  Fill d’una família humil, nascut al poble de Santanyí. Antoni Vidal Ferrando va obtenir el títol de mestre general bàsica. El 1978 es va llicenciar en filosofia i lletres, especialitat d’història, a la Facultat de Filosofia i Lletres de Palma, centre adscrit de la Universitat de Barcelona. Com a historiador, ha fet un treball didàctic, divulgatiu i de recerca de la història de Mallorca, és a dir, una síntesi biogràfica del poeta Vidal Ferrando que dijous 10 d’octubre, a l’Espai Betúlia, a les set de la tarda, presentarà amb el nom de La tarda s’enamora d’aquell lloc, amb poemes que llegirà ell mateix. Totes les seves obres les ha escrit en català i s’han traduït, a alemany, anglès,  castellà, francès, gallec, hindi, neerlandès, romanès i rus. Ha editat quatre llibres històrics i ha obtingut una dotzena de premis en certàmens poètics.

  Novament un dels èxits més importants de la temporada, el podrem veure a la nostra ciutat, divendres 11 d’octubre, a dos quarts de nou del vespre, al Teatre Zorrilla. Es tracta d’una obra de Martin McDonagh,  traduïda per Vicky Peña, La reina de la bellesa de Leenane: ha estat  un text de Martin McDonagh, amb traducció de Vicky Peña, produïda per La Perla 29 i dirigida per Julio Manrique En el repartiment  figuren: Enric Auquer, Marissa Josa, Ernest Villegas i la badalonina Marta Marco. Una bona obra, amb un repartiment excel·lent, que  dona pas a un espectacle extraordinari. La vida del petit poble irlandès de Leenane reflecteix en uns somnis que es dilueixen com la fina pluja que rega els prats verds del comtat. Aquesta obra es va representar els dies 27 i 28 d’octubre de 1999 a l’escenari del Zorrilla, amb un repartiment encapçalat per Montserrat Carulla i Vicky Peña.

  Torna Dàmaris Gelabert a Badalona. Serà diumenge 13 d’octubre al Teatre Zorrilla, a les sis de la tarda, aquest cop, convertida en tot un referent de la música en català ens oferirà un espectacle amb els temes més populars del seu repertori, ideals per acostar l’amor per la música als petits de la casa. Segur que s’ho passaran molt bé escoltan en directe els temes que tan bé coneixen. Dàmaris Gelabert actua acompanyada de les veus d’Anila  Padrós i Cristina Ferrero, de Marc Mas (piano), d’Adrià Martínez (guitarra), de Dimas Corbera (baix), de Coqui Castells (bateria), de Gregori Hollis (trompeta) i de Francesc Vidal (saxo).

  Jaume Arqué i Ferrer

  Amics del Teatre Zorrilla.

   

   

   


ON PODEM ANAR?

Badalona, 1 d’octubre de 2019

ON PODEM ANAR?

Això és el que us oferim…

Continu la poca oferta per al públic badaloní:  i el teatre i la dansa, absents. 

De nou tornen les vetllades, en el marc de les quals Ferran Compte, fent valer els seus coneixements del món operístic dijous 3 d’octubre, a dos quarts de vuit del vespre, a l’Espai Marina de l’Orfeó Badaloní, oferirà una conferència sobre l’òpera pòstuma de Giacomo Puccini, Turandot, (inacabada per ell a conseqüència de la seva mort i acabada per Franco Alfaro),  amb el llibret signat per Giuseppe Adami i Renato Simon. Es va  estrenar el 25 d’abril de 1926 al teatre de l’Scala de Milà. Es dona el fet que aquesta òpera, l’acció de la qual transcorre a l’antiquíssima Xina, no es va poder representar en aquest país en un llarg període fins que a l’any 1990, ja que el govern de la República Popular Xina la hi va prohibir. El dia que afinalment s’hi va representar va ser un espectacle realment increïble per la fastuositat que va viure Pequín.

Dissabte 5 d’octubre, a dos quarts de nou del vespre, el Teatre Zorrilla, oferirà l’actuació del grup vocal Gemma 4, compost per quatre veus femenines. En aquesta ocasió tornen a l’escenari del Zorrilla per celebrar els seus 25 anys dalt dels escenaris. En la seva actuació presentaran un nou disc commemoratiu d’aquesta efemèride, en què reviuen els seus millors temes, els quals les han consagrat en l’àmbit internacional. Els arranjaments vocals de Gemma 4 impregnats d’arrels cubanes entre altres influències, i amb quatre veus excepcionals, faran viatjar el públic través de l’essència de grans boleros, el feeling, els sons, les guarachas, el txa-txa-txa,etc.

 Homenatge és el títol de l’espectacle poetico-musical que diumenge 6 d’octubre, a les sis de la tarda, s’oferirà amb motiu del 150è aniversari de la creació de la parròquia de Sant Josep. L’espectacle està dedicat a la parròquia com a institució i a totes les persones que l’han sentida o la senten com una cosa seva. Consistirà en cançons i en una lectura de poemes de caràcter religiós, de diferents autors catalans i castellans. Hi participarà la Coral Betúlia, cosa que farà que hi participin una trentena de persones, sota la coordinació de Miquel Creixell. amb la lectura de poemes de diferents autors catalans i castellans de caràcter religiós i cançons amb la participació de la Coral Betúlia, el que farà que hi participin una trentena de persones, sota la coordinació de Miquel Creixell.

Jaume Arqué

Amics del Teatre Zorrilla.

ON PODEM ANAR?

Badalona, 24 de setembre de 2019


ON PODEM ANAR?


Això és el que us oferim…

Dos espectacles , però molt poca cosa per a una ciutat com la nostra.

S’han acabat les vacances, pel que fa a les representacions, als teatres municipals i Divendres 27 de setembre, el Zorrilla obrirà les portes, per oferir un dels èxits de la temporada passada al teatre comercial barceloní. Es tracta del text de Sarah Rhul, adaptat per Joan Sallent, L’habitació del costat, dirigida per Julio Manrique amb un repartiment en qué  figuren: Ivan Benet, Carlota Olcina, Pol López, Queco Novell, Marcia Cisteró i Adeline Flaun. N’hi ha per riure, amb els progressos científics que un doctor porta a terme a mitjans del segle XIX, amb l’ús d’un insòlit aparell elèctric. Fa passar una molt bona vetllada. Atenció, al nou horari  dels teatres badalonins, ja que a partir d’aquesta representació, totes les que tinguin horari vespertí, començaran a dos quart de nou del vespre!!! (20’30 h)

L’Orfeó Badaloní, inicia la temporada, a l’església dels Pares Carmelites, dissabte 28 de setembre, a un quart de nou del vespre, amb l’actuació del Cor da Capo BCN, que interpretarà, fragments de la sarsuela de Martínez Valls, amb llibret de Lluís Capdevila i Víctor Mora, Cançó d’amor i de guerraA més a més del cor, els solistes seran: Sara Bañeras, Maria Bañeras, Jorge A. Jasso, Jordi Carbonell, Enric Belenguer i Guillermo Torres, al piano, tots ells sota la direcció de Dalmau González

Jaume Arqué i Ferrer

Amics del Teatre Zorrilla.

ON PODEM ANAR?

 • Badalona, 17 de setembre de 2019

  ON PODEM ANAR?

  Això és el que us oferim…

  Dimecres 18, ja que a les 20 hores, a l’Espai Betúlia, hi haurà un recital poètic organitzat per l’Associació Pont del Petroli, en el qual Odile Arqué (veu) i Chiari Giani (guitarra) interpretaran textos del poemari d’Hilari de Cara titulat El misantropDe Cara, guardonat amb el premi de poesia dels Jocs Florals de Barcelona, poeta transgressor i professor d’institut jubilat, mira la mort amb molt de respecte  i l’associa, implacable, amb el pas del temps. Però s’hi entreveu l’esperança d’agafar aire viatjant, lliure, pel món, i traient al mercat noves narratives.

  Dijous 19 de setembre, a les vuit del vespre, cloenda dels Vespres a la fresca, cicle organitzat durant l’estiu per l’Associació de veïns del Centre de Badalona, amb l’actuació de Cesc Gil & Martí Ruiz, que presentaran L’espectacle musical definitiu.

  Ja que no tenim cap més espectacle per recomanar-vos, ens agradaria que llegíssiu aquest article publicat per la revista NUVOL, el dia 12 de setembre.

  “El teatre infantil aixeca Catalunya

  Aquest dimarts, 12-9-2019,  TV3 va emetre la gala Catalunya aixeca el teló (que s’havia celebrat el dia anterior al Liceu), l’esdeveniment anual organitzat per ADETCA (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya) per presentar la temporada dels teatres catalans. Alerta, això era abans, perquè a partir del 2016 es va decidir abandonar el model de gala que s’havia realitzat fins a aquell moment.

  És a dir: un espectacle confeccionat amb fragments dels muntatges que es veurien durant la temporada, i que al final resultava un compendi de musicals, escenes teatrals poc assajades i números de varietats (és especialment recordada la intervenció d’un hipnotitzador, el 2015). Podríem dir, citant a Gerard Piqué, que amb l’hipnotitzador va començar tot plegat. També podríem reflexionar sobre quin sentit té muntar una gala televisiva que vol animar a la població a anar al teatre on no es veu ni es cita cap espectacle teatral. Però d’això ja en parlarem un altre dia.

  La gala d’enguany ha estat dirigida per Nico & Sunset (Oriol Vila i Raquel Salvador), i la presentadora ha sigut l’actriu de dotze anys Nonna Cardoner (coneguda per la sèrie de TV3 Benvinguts a la família). “Qui seria capaç de criticar una nena?”, deia Anna Barrachina al primer vídeo de la gala. Ja fa temps que ADETCA explica que Catalunya aixeca el teló és un esdeveniment televisiu, i que s’ha d’entendre com a tal. D’acord. La idea dels directors era fer un espectacle per a tots els públics, on els grans protagonistes fossin les criatures. Per això l’elecció de la presentadora, la presència de molts nens a l’escenari o la inclusió del joveníssim crític teatral Joanet Ordónez o del coach d’actors Cristian Broto, interpretats per dos solvents actors. La gala també va tenir alguns moments estel·lars protagonitzats per adults: Josep Maria Pou amb els ulls embenats trencant una piñata mexicana (moments de perill real a l’escenari), Núria Feliu cantant les ràfegues musicals (mai li agrairem prou tot el que fa aquesta dona pel país) o Imma Colomer demostrant, un cop més, que això de ser estupenda no coneix edat. També es van entregar els Premis Catalunya de Teatre, que van ser pel Tricicle (premi a la trajectòria), La Calòrica (premi al projecte artístic singular) i la Sala Beckett (premi a la sala de teatre). Cal assenyalar que a la retransmissió de TV3 es va tallar el discurs d’agraïment del seu director artístic, Toni Casares, i es va mantenir el de la seva responsable de programació, Aina Tur. Casares reivindicava la literatura dramàtica i una major presència de dramaturgs i dramaturgues a les nostres vides. I li van tallar el discurs. Crec que no cal afegir res més. (el director ha compartit el seu discurs en aquest tuit

  Però anem al tema que ens ocupa. En una gala protagonitzada i pensada pels nens, el tema que ha indignat una part considerable de la professió ha sigut un vídeo molt determinat. Es tracta d’una peça on una sèrie d’infants parlen directament a càmera i, bàsicament, diuen que el teatre per a adults és molt més bo que el teatre per a nens. En aquest vídeo la confusió dels guionistes de la gala arriba a nivells estratosfèrics, perquè es barregen diversos temes: el teatre que fan els nens a l’escola (“Prou paper Pinotxo!”), les classes de teatre que reben els nens (“El profe de teatre no pot ser el profe de gimnàstica, ni el cuiner del cole, ni un pare simpàtic”) i els espectacles que poden veure els nens, a l’escola o al teatre. És aquí on cal fer un punt i a part, perquè els guionistes de la gala patinen més que Oriol Broggi defensant la seva programació no paritària. Menystenint i ignorant la grandíssima tradició i el variadíssim panorama del teatre familiar a Catalunya, es reclama a professionals de renom (és a dir, del teatre “d’adults”) que dirigeixin teatre infantil. Sempre estem igual. En un altre dels vídeos de la gala, a l’actriu Aina Clotet li tocava parodiar el teatre d’objectes. Tenim una notícia, estimats: les companyies catalanes que més viatgen pel món són les que fan teatre infantil. I també les que fan teatre d’objectes.

  El cacau mental dels guionistes els va fer confeccionar una peça que volia reivindicar el teatre infantil però que, al mateix temps, el ridiculitzava, col·locant-lo per enèsima vegada en una lliga inferior. En el mateix clip (de poc més de tres minuts) es barrejava la reivindicació (“Fer teatre infantil no és menys important que fer teatre per a adults”) i un atac gratuït als professionals del teatre familiar que es podria aplicar, perfectament, a TOTS els professionals del sector: “Els actors que feu teatre per a nens, si us plau, no sortiu la nit abans de festa”. O bé: “Està molt bé que el teatre ens ajudi a treballar els valors, però que no es noti tant, porfi. No volem sermons, ni lliçons, ni bronques”. A veure. Qui ha dit que els actors que fan una funció amb ressaca són només els del gènere familiar? Des de quan fer sermons dalt d’un escenari és exclusiva del teatre infantil? I per acabar-ho d’adobar, la cirereta del pastís, uns nens angelicals preguntant a càmera: “Diuen que som el futur, no?”. No, reiets meus, no sou el públic del futur: sou el públic del present, quelcom que els guionistes de la gala sembla que no han entès. La TTP (Associació Professional de Teatre per a Tots els Públics) ha emès un comunicat molt elegant, al qual han donat suport nombrosos professionals i espectadors del teatre de petits i grans. Ara no enumeraré les excel·lents companyies de teatre familiar que tenim a Catalunya: aquí en trobareu cinquanta-set. I si no les trobeu, és que estan voltant per festivals d’arreu del món.

  La gala del dilluns va acabar amb un pica-pica al foyer del Liceu a base de fruits secs, patates fregides, formatges i galetes (dieta mediterrània). L’acte social més important de la nit. Si no tenen temps de veure la gala sencera (dura una hora) els recomano fervorosament que vagin directament al minut 38:15. La interpretació que fa Paula Jornet (Pavvla) de Flor de nit va ser, definitivament, el moment més màgic de la nit.”

  Oriol Puig Taulé


 • jaume arque ferrer
  Badalona, 17 de setembre de 2019 ON PODEM ANAR? Això és el que us oferim… Dimecres 18, ja que a les 20 hores, a l’Espai Betúlia, hi haurà un recital poètic organitzat per l’Associació Pont del Petroli, en el qual Odile Arqué (veu) i Chiari Giani (guitarra) interpretaran textos del poemari d’Hilari de Cara titulat El misantrop. De Cara, guardonat amb el premi de poesia dels Jocs Florals de Barcelona, poeta transgressor i professor d’institut jubilat, mira la mort amb molt de respecte i l’associa, implacable, amb el pas del temps. Però s’hi entreveu l’esperança d’agafar aire viatjant, lliure, pel món, i traient al mercat noves narratives. Dijous 19 de setembre, a les vuit del vespre, cloenda dels Vespres a la fresca, cicle organitzat durant l’estiu per l’Associació de veïns del Centre de Badalona, amb l’actuació de Cesc Gil & Martí Ruiz, que presentaran L’espectacle musical definitiu. Ja que no tenim cap més espectacle per recomanar-vos, ens agradaria que llegíssiu aquest article publicat per la revista NUVOL, el dia 12 de setembre. “El teatre infantil aixeca Catalunya Aquest dimarts, 12-9-2019, TV3 va emetre la gala Catalunya aixeca el teló (que s’havia celebrat el dia anterior al Liceu), l’esdeveniment anual organitzat per ADETCA (Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya) per presentar la temporada dels teatres catalans. Alerta, això era abans, perquè a partir del 2016 es va decidir abandonar el model de gala que s’havia realitzat fins a aquell moment. És a dir: un espectacle confeccionat amb fragments dels muntatges que es veurien durant la temporada, i que al final resultava un compendi de musicals, escenes teatrals poc assajades i números de varietats (és especialment recordada la intervenció d’un hipnotitzador, el 2015). Podríem dir, citant a Gerard Piqué, que amb l’hipnotitzador va començar tot plegat. També podríem reflexionar sobre quin sentit té muntar una gala televisiva que vol animar
  17 sept. a las 10:5

ON PODEM ANAR?

Badalona, 10 de setembre de 2019

ON PODEM ANAR?

Això és el que us oferim…

La nova temporada ja comença a donar senyals d’inici, pocs, però els hem de ressenyar.

La temporada escènica s’encetarà amb el cicle de teatre familiar Soc Menut, al Círcol, diumenge 15 de setembre, a les 12 hores, amb la representació d’El peix irisat, a càrrec de la Companyia Tanaka, grup de teatre per a tots els públics en què la comèdia i els valors pedagògics s’entrellacen en un còctel que aconsegueix agradar els petits i els que no ho són tant.
El peix irisat és l’animal més bonic de tot l’oceà, però es troba molt sol. Per què els altres peixos no volen jugar-hi? Així comencen les aventures submarines protagonitzades per un peix d’escates lluents. Un espectacle de teatre i titelles per a tota la família.

Com que no tenim res més per a aquest cap de setmana, passarem a dimecres 18, ja que a les 20 hores, a l’Espai Betúlia, hi haurà un recital poètic organitzat per l’Associació Pont del Petroli, en el qual Odile Arqué (veu) i Chiari Giani (guitarra) interpretaran textos del poemari d’Hilari de Cara titulat El misantrop. De Cara, guardonat amb el premi de poesia dels Jocs Florals de Barcelona, poeta transgressor i professor d’institut jubilat, mira la mort amb molt de respecte  i l’associa, implacable, amb el pas del temps. Però s’hi entreveu l’esperança d’agafar aire viatjant, lliure, pel món, i traient al mercat noves narratives.

Jaume Arqué i Ferrer

Amics del Teatre Zorrilla