Alguns dels (meus) imprescindibles del Grec
Ho sabem. Encara som al mes d’abril, ahir vam celebrar Sant Jordi, d’aquí a tres dies és Sant Joan i, abans que ens n’haguem adonat, ja ens haurem plantat al juliol. I si alguna cosa caracteritza aquest mes, a Barcelona, és el festival Grec. El seu director, Cesc Casadesús, ha presentat l’edició d’enguany, on la volta al món continua en direcció a Austràlia i Amèrica del Nord. Amb la muntanya de Montjuïc com a epicentre i tota la ciutat com a xarxa tentacular, el Grec arriba ple d’espectacles de teatre, dansa, música, circ… i escenes “híbrides”. Servidor somia en el dia en què tots plegats anomenem absolutament totes les arts escèniques com a vives. Vives! Som-hi. Nora Chipaumire presentarà la peça ‘N!gga’ a la Sala Hiroshima. © Ian Douglas.
La muntanya màgica
Montjuïc té, en un radi de pocs metres, tres equipaments culturals estupends. El Teatre Grec, el Teatre Lliure i el Mercat de les Flors (més la propina de la plaça Margarida Xirgu), són el centre neuràlgic d’un festival d’estiu que Casadesús programa amb coneixement de causa i molt carinyo. Enguany la inauguració tindrà caràcter musical, i no pas teatral (vista la dificultat que suposa l’escomesa), amb la visita del Kronos Quartet de San Francisco, que oferirà un concert inaugural juntament amb alumnes de l’ESMUC i l’artista visual Alba G. Corral. El Teatre Grec també serà el marc on actuaran El niño de Elche (que presentarà el seu darrer treball Colombiana), on podrem gaudir amb el trio format per Toquinho, Sílvia Pérez Cruz i Javier Colina, i on actuarà el britànic Matthew Herbert amb la seva Brexit Big Band, un concert amb tota mena de sons britànics i els textos de Caryl Churchill (en coproducció amb el Sònar). Al Mercat de les Flors hi podrem veure la Sidney Dance Company, dirigida pel català Rafael Bonachela (que ha coreografiat, entre d’altres, vídeos de Kylie Minogue), amb l’espectacle Ab [intra]. També s’estrenarà Enciclopedia de fenómenos, de Rodrigo García(amb els col·legues Gonzalo Cunill i Juan Loriente), Augusto, la peça que explora el riure de l’italià Alessandro Sciarroni (guanyador del Lleó de Plata de la Biennal de Venècia) i el Polzet dels lleidatans Zum-Zum Teatre amb direcció del basc Iñaki Rikarte.
Al costat, al Teatre Lliure, rebrem la visita de l’holandès repetidor (que no errant) Ivo van Hove amb Tan poca vida, l’adaptació teatral de la novel·la de Hanya Yanagihara, o el performer americà Taylor Mac (a mig camí entre la drag queen i el club kid), amb la seva versió de tres hores de l’espectacle A 24-decade history of popular music, on s’anuncia la visita d’una estrella local invitada. El tòtem americà Robert Wilson dirigirà l’estupendíssima Isabelle Huppert a Mary said what she said (la fredor dels dos astres pot provocar més d’un refredat), i l’argentina Lola Arias presentarà Campo minado, una peça de teatre documental sobre la Guerra de les Malvines. I com que no només els guiris fan il·lusió, al Lliure de Montjuïc també tindrà lloc l’estrena del nou espectacle d’Alícia Gorina, In Wonderland, una reflexió al voltant de la psicoanàlisi, i la companyia Baró d’Evel presentarà Falaise, la continuació del díptic iniciat amb el meravellós espectacle Là.
Ciutat d’ivori
Al Sant Andreu Teatre servidor no es perdrà Estrella, el nou espectacle de la companyia basca Marie de Jongh, un nom que hom no oblida després d’haver vist una petita joia com Amour. Al Teatre Goya, Jordi Casanovasportarà Valenciana (la realitat no és suficient), un muntatge que parla sobre el crim de les noies d’Alcàsser i la ruta del bacalao. L’Antic Teatre presentarà la mostra del talent local amb els muntatges de Los detectives (Pienso casa, digo silla), Verónica Navas Ramírez (La ciudad) i Soren Evinson (A nation is born in me). Al Teatre La Gleva, les mamzelles Bárbara Mestanza i Paula Ribó estrenaran Richard III and they never heard of love, una coproducció amb la companyia de Nova York La Mama Experimental Theatre. Aquestes complicitats ens agraden molt.
La Sala Hiroshima, al Poble Sec, presentarà dos espectacles de Nora Chipaumire, #Punk100%Pop i N!gga, sobre el punk, el pop i la rumba africana. La creadora i escenògrafa mallorquina Xesca Salvà presentarà la instal·lació Cases al marc incomparable de La Pedrera, i al Lliure de Gràcia podrem veure la nova proposta de Juan Carlos Martel, Càsting Giulietta, una peça de teatre social protagonitzada per dones majors de 80 anys. A la Sala Beckett, per acabar, tindrem dos muntatges: Amor mundi a la Sala de baix, el nou text de la dramaturga resident de la casa, Victoria Szpunberg, i Cançó per tornar a casa, de les T de Teatre, a la Sala de dalt, una peça escrita i dirigida per Denise Despeyroux. Del Teatre Poliorama a la sala petita de la Beckett… Ens agrada l’aposta de les T de Teatre per aquest espai que, ja ho hem dit en més d’una ocasió, és un dels més acollidors de Barcelona.
Un total de 94 espectacles fan molt difícil parlar de totes les propostes, evidentment. Més endavant ja farem articles-llista i aquestes coses que es fan. De moment, ja podeu consultar tot el programa al web del Grec. I recordeu: hi ha abonaments de 5 espectacles (amb una reducció del 50% en el preu), de 3 espectacles (reducció del 30%) i els menors de 30 anys paguen totes les entrades al preu fix de 15 euros. Correu, correu, que després tot són llàgrimes.
Article publicat a Núvpl (24/04/2019)
Comentaris recents