Badalona, 14 de desembre de 2021

ON PODEM ANAR?

Fa cent cinquanta-tres anys, número d’El Eco de Badalona, el dia 13 de desembre de 1868, publicavaDIVERSIONES PÚBLICAS”. TEATRO BADALONÉS.— No insertamos el programa de la función de hoy, por no habérsenos pasado.
“TEATRO ZORRILLA. —  Función extraordinaria 3ª« de abono, 2.» serie. Después de una escogida sinfonía, se pondrá en escena el drama en un acto, original del primer actor D. Antonio Malli de Brignole, cuyo título es: «UN HÉROE», dirigido y ensayado por su autor, en el que le acompañan las principales partes de la compañía.

A petición de la mayoría del público, volverá a ponerse en escena, la zarzuela en un acto: «UN CABALLERO PARTICULAR».

A continuación y por primera vez, se pondrá en escena el drama en un acto, titulado; “¡ABAJO LOS BORBONES”, cuya dirección está a cargo del acreditado primer actor Sr. Malli. Dando ñn con la linda  comedia en un acto, nueva en este teatro: «LA LLUVIA DE ORO», dirigida por el primer actor cómico. Sr. Colomer.— Precios de costumbre.— A las 3 en punto. Para que el público goce de toda clase de espectáculos, la Empresa ha coordinado la presente función,
que espera será del gusto de sus favorecedores”.

 I per aquesta setmana proposem …

 Al Museu de Badalona, aquest dimecres  15 de desembre, a les set de la tarda, tindrà lloc la lectura dramatitzada de l’obra guanyadora del XIV Premi Ciutat de Badalona de Teatre Breu – Andreu Solsona 2021. i tenint en compte que la Marató de TV3 d’enguany està dedicada a la salut mental, la lectura serà un bon moment per recaptar fons contra aquestes malalties i, així mateix, per fer un pas més contra l’estigma que, malauradament, les ha anat acompanyant durant tant tempsEls lectors seran interpretada per Núria Estrada, Josep Maria Alarcón i Ramon Barbosa, amb direcció d‘Albert Vivancos i la col·laboració de Joan Vidal en els efectes sonors.  Per assistir-hi cal fer  una inscripció prèvia indicant nom, cognom i telèfon, al 627249859 o al correu electrònic, jaumearque7@yahoo.es.  (No ho feu al Museu)

 El cicle Ja és dijous!, el 16 de desembre, amb la col·laboració de la Fundació Victòria de los Àngeles a l’auditori del Conservatori a les vuit del vespre, concert de lied, a càrrec de Lluís Calvet, baríton i Alan Branch, piano. A través d’aquest cicle podrem sentir el viatge vital de tot ésser humà: els moments de compartir, els moments de solitud, els moments d’estimar i els d’odiar, i també els que són una barreja de tots aquests.

Divendres 17 de desembre, al Teatre Zorrilla, a les vuit del vespre, podrem veure la recuperació del primer espectacle de la companyia La Calòrica, la qual celebrarà els deu anys de trajectòria, un recorregut en que han conservat l’essència d’aquell primer èxit però h han sumat tota l’experiència adquirida durant aquests anys.  Una explosió grotesca sobre les passions humanes centrada en la deformada figura de la reina Isabel I la Catòlica que ens parla de la ridiculesa d’aferrar-se al poder i de la insuportable evidència de la brevetat de la vida i la proximitat de la mort.    Feísima enfermedad y muy triste muerte de la reina Isabel I, és la primera i darrera tragicomèdia històrica de La Calòrica, la llavor i el fruit d’un teatre crític i compromès que ha fet de l’humor una eina profundament poderosa.

 Entre bombolles, és la versió d’un text que va participar al concurs de teatre breu que s’organitza a la nostra ciutat  i que representarà el grup El Nucli Teatre, vinculat a l’Orfeó Badaloní, dissabte 18 de desembre, a les nou del vespre i diumenge 19, a les set del vespre, a la sala de la Societat Coral La Badalonense. La direcció és a càrrec  d’Olga Galvany  i l’argument tracta  d’un  sopar en un restaurant d’hotel de cinc estrelles, després d’haver passat una estona gaudint de les bombolles de la piscina d’hidromassatge . Què pot ser més relaxant? De què deuen parlar totes aquestes parelles en aquest univers de plaer i benestar?  Ens conviden a parar l’orella i a sentir què es diuen, en els seus petits mons, que de vegades poden esclatar com ho faria una fràgil bombolla”.

 Diumenge 19 de desembre, a dos quarts de dotze del migdia i a les set del vespre, el Círcol Catòlic començarà les tradicionals representacions d’Els Pastorets o l’Adveniment de l’Infant Jesús. Els espectadors tornaran a veure o coneixeran per primera vegada en Lluquet, en Rovelló, en Jeremies, la Isabeló, en Satanàs i en Llucifer amb el seu seguici de fúries de l’infern. Fa més de cent que l’entitat representa Els Pastorets a l’entitat i esperem que en puguin celebrar cent més.  Com a mínim! Els Pastorets d’El Círcol s’han convertit en una cita tradicional de les festes nadalenques. Hi haurà detalls nous a l’escenografia, la indumentària, la música… no us  ho podeu perdre!

Joan Carreras s’enfronta al repte d’interpretar el malvat i despietat monarca anglès Ricard III en aquesta adaptació lliure, insolent i plena d’humor de la tragèdia shakespeariana escrita i dirigida de manera brillant per l’uruguaià Gabriel Calderón, que es podrà veure diumenge 19 de desembre, a la sala Enric Borràs del Teatre Margarida Xirgu. Prenent com a punt de partida l’obra del dramaturg anglès, es pot trobar el personatge, però també l’actor en un joc metateatral en que s’exploraran els límits de l’ambició humana i els mecanismes de poder en el món actual.  Que un text brillant, una traducció perfecta, un actor incommensurable i un exquisit treball tècnic coincideixin en un mateix espectacle és tan improbable que, quan es dona, el teatre s’eleva a la categoria de miracle i porta els espectadors a un nivell de catarsi superior.      Amb aquesta obra, Joan Carreras ha aconseguit el Premi Max 2021 al millor actor, i el Premis Butaca 2021, al  millor espectacle de petit format i el de millor actor.

Últim concert de l’actual cicle  Per fi és dilluns?,  A l’auditori de l’Escola de Música Moderna  de Badalona, dilluns 20 de desembre, a les vuit del vespre, actuació de la Jam Hits the Town, amb una sessió de funk i hip-hop, amb Dimas (Xesco Arnal), veu; Pau Dangla, piano i teclats; Màrius Alfambra, guitarra; Kike Zudaire, baix i Eric Vidal, bateria.

 AMICS DEL TEATRE ZORRILLA.   Jaume Arqué i Ferrer.