Badalona,11 de gener de 2022

ON PODEM ANAR

Fa cent cinquanta i tres anys, el dia 4 de gener de 1869, en el número 5 d’ El Eco de Badalona es publicava el següent:

DIVERSION PÚBLICA. 
TEATRO ZORRILLA – Gran.función para el domingo 10 del corriente.-3.ª de abono.  l.° Sinfonía.—2 ° El magnífico drama en tres actos y un prólogo, titulado: «La Aldea.de San Lorenzo», dirigido y ensayado por el inteligente primer actor D Antonio’Malií de Brignole, y en cuyo desempeño le acompaña toda la compañía.—3.° Se dará fin con la chistosa comédia media en un acto, cuyo título es: «Me Conviene esta mujer », dirigida por el primer actor cómico Sr. Colomer en la que le acompañan la señora Lola Tormo y el Sr. José Tormo y Revilla.  Precios los de costumbre. A las 3 en punto.

Baile de máscara — Hoy tiene lugar el primero que la sociedad «La Camelia» da en este Teatro de Zorrilla. A ver si en el presente año dejan de ser estas hijas de Eva tan perezosas cual años anteriores que esperan á presentarse de máscara cuando el Carnaval toca á su fin. Animo, pues, bellas badalonesas; disfrazaros, contribuid todas á dar mas animaciou al baile y os suplicamos encarecidamente no os mostréis tan retraídas ya que dejando de asistir de lindas mascaritas, vuestra es la culpa de que todos dejen de divertirse cual se merece y es de esperar. Daremos un voto de gracias á la primera que hoy aparezca de màscara.

Acabada la visita de José Zorrilla a Badalona, les lloances que es van escriure en aquest setmanari eren realment exageradíssimes, vistes actualment.  

I per a aquesta setmana, tenim el següent:

Concert emmarcat dins el cicle ‘Enjoy the Silence’, impulsat per Lluís Moya, en el qual enguany es tornaran ha veure els seus representats. En aquesta ocasió divendres 14 de gener, a les set de la tarda, al Círcol,  L.A. tanca a Badalona la seva gira Songs and Stories Tour. S’hi barrege música i vivències personals, amb un format més íntim que mai, on el públic gaudirà d’una connexió emocional directa i transparent amb l’artista. Així ho explica Lluís Albert Segura, la persona que hi ha darrere de tot aquest projecte: “Durant el confinament de l’any passat se’m va ocórrer obrir per primera vegada les portes de casa meva i fer una gira virtual… Ara és el moment de portar el meu menjador de gira, jo sol, les meves cançons…” 

Dins dels actes del centenari,  amb Orfeó i poesia, rememorarem una jornada de l’any 1963 on Màrius Sampere, Joan Argenté i Josep Gual van fer una lectura poètica a l’Orfeó. Serà dissabte 15 de gener, a dos quarts de set de la tarda, quant  Amics del Teatre Zorrilla ens obsequiarà a l’Espai Tolrà de l’Orfeó Badaloní,  amb aquesta vetllada de reflexió. Recordarem esdeveniments rellevants de la nostra història. Els que vulguin asistir-hi,  podran escoltar poemes de Miquel Lleonart, Joan Coret, Joan Maragall, Pau Piferrer, Federico García Lorca, Pere Quart, Joan Soler Amigó, Salvador Espriu, Màrius Sampere, Carme Oler, Francesca Tramuns, Maria Escrihuela, Joan Argenté, Josep Gual i  Coloma Lleal. Un homenatge a la presència de la poesia i dels poetes a l’Orfeó Badaloní.

Dissabte 15 de gener de 2022, a les set de la tarda, el Teatre Zorrilla acollirà el   que potser en un altre temps seria un esdeveniment a la nostra ciutat: la cobla – orquesta La Principal de la Bisbal, amb Francesc Cassú al capdavant i la cantant reusenca Esther Buqueras, presentaran en l’espectacle Mar i muntanya, el qual dona a conèixer la cançó catalana en les seves vessants populars: cançons de  taverna, marineres i de sardanes.

AMICS DEL TEATRE ZORRILLA 

Jaume Arqué Ferrer