ON PODEM ANAR?

Això és el que us oferim…

Una altra setmana de les que ens agraden: hi ha espectacles per a tothom, alguns amb força qualitat. Es pot triar i remanar i notem ja un cert aire de festa nadalenca.

 Ferran Compte, avui dimarts 12, a dos quarts de vuit del vespre, a l’espai Tolrà de l’Orfeó Badaloní, ens porta aquesta vegada l’audició comentada de TRISTAN UND ISOLDE, una òpera amb llibret i música de Richard Wagner, basada amb en una llegenda medieval de Thomas de Bretanya. Es va estrenar el 10 de juny de 1865 al teatre de la Cort de Munic i el el 18 de novembre de 1899, al teatre Liceu de Barcelona . Traïció, honor perdut, culpa i expiació, una passió desmesurada, obsessiva i transgressora, i el desig de la mort i l’oblit. Són els elements de Tristany i Isolda, una història d’arrels cèltiques que narra l’amor tràgic entre un cavaller i una princesa. Una obra que al llarg dels segles va esdevenir un mite fascinant per a escriptors i músics.

L’acte de presentació dels llibres guanyadors dels premis literaris de 2017, es fa també avui dimarts 12 de desembre, a dos quarts de vuit, a l’Espai Betúlia. Els llibres que es presentaran són Les altres troianes, de Manuel Brugarolas, guanyador del 10è Premi Literari Teatre Breu Inicia’t 2017 i Si em toques, cauré, de Dani Vilaró, que va ser el guanyador del 26è Premi Literari Ciutat de Badalona de Narrativa-30è Premi Literari Països Catalans – Solstici d’Estiu. El premi de teatre el presentarà Roc Fuentes, advocat, ex parlamentari del Parlament de Catalunya per Iniciativa i senador, i pel que fa al premi de narrativa, ho farà Jordi Portals, un llicenciat en periodisme i un home molt vinculat al món del teatre.

La presentació del disc de Difícil Equilibrio, Tapís, amb poemes de Paco Fanés, serà dimecres 13 de desembre, a les vuit del vespre, al Teatre Zorrilla, (entrada pel carrer de Sant Miquel, 54. Hi intervenan Joan Santanach (guitarres), Joan Francisco (baix), Lluís Rodrigues (percussió), J-Push (saxo), Martina Themistanjioglus (veu) i Paco Fanés (veu recitada). També hi col-laborarà.

Divendres 15, a dos quarts de nou del vespre, l’església dels Pares Carmelites, acollirà un concert de gòspel, protagonitzat pel grup badaloní GÒSPEL SENTITS. L’acte està organitzat i patrocinat per Pompes Fúnebres de Badalona, empresa que veiem que al llarg de l’any està organitzant diversos actes de caràcter cultural.

Tres amics, tres joves desencantats amb el pas a la vida adulta, es retroben i volen recordar un quart company en comú que va morir deu anys enrere, quan tot semblava possible. Una nit de gresca i suor obrirà els seus cors. Aquesta és la síntesi de Wasted, l’obra de Kate Tempest, en versió catalana de Marc Sales i que Íntims Produccions representarà divendres 15 de desembre, a les nou del vespre, a la sala Enric Borràs del Teatre Principal. D’aquesta obra, la premsa a dit el següent: Obra generacional per a adults, d’una intensitat i un desencís dels personatges que remouen l’ànima. Preciós muntatge que connecta directament i intensament. amb l’espectador per la vena.

Aquesta representació s’oferirà per alumnes de secundària i batxillerat el mateix divendres a les 11 del matí, per alumnes de secundària i batxillerat. Acabades les representacions, tant les del matí com les del vespre, hi haurà col·loquis amb la companyia, (el del vespre moderat per Gerard Guerra).

 Cloenda del Cicle de Teatre Amateur – Badalona es Mostra, amb la presentació d’un nou projecte del grup Màgic Empenta, que dissabte 16 de desembre, a les set de la tarda, al Teatre Blas Infante, representaran REBELDES CON…GUANTES, una adaptació feta a mida i basada en l’obra, Revolta de bruixes de Josep Maria Benet i Jornet, una comèdia agredolça sobre tot allò que els succeeix a sis dones i al seu encarregat en el transcurs d’una nit. Tot plegat esdevindrà en una diminuta i domèstica revolta que agafarà uns camins inesperats. La direcció és de Teresa Urroz, i hi col•labora Margarita Ponce i Núria Torres de TV Badalona.

La Banda Simfònica de Badalona, dirigida pel mestre Manuel Barea, proposa per el dissabte 16 de desembre, a les nou del vespre, al Teatre Zorrilla, CANÇÓ D’AMOR I DE GUERRA, amb llibret de Lluís Capdevila i Víctor Mora i música de Rafael Martínez Valls. Va ser creada el 1926, durant la dictadura de Primo de Rivera i que va ser prohibida després de la Guerra Civil. L’acció es desenvolupa en una farga situada en un poble indeterminat del Vallespir, l’any 1793, en plena Revolució Francesa. L’obra se centra en la història d’amor entre dos joves, l’Eloi i la Francina, que veuen com els seus destins se separen quan el batlle del poble decideix que la Francina ha de ser l’esposa del seu fill Andreu. La Banda comptarà amb la participació dels solistes Rocio Martínez (soprano), Josep Fadó (tenor), Xavier Mendoza (baríton) i la dels cors La Igualtat, La Vall i el del cor del Conservatori de Badalona.

 Nou dissabte d’humor al Círcol, amb el barceloní Andreu Casanova, que presentarà el seu espectacle més reconegut 50 SOMBRAS DE ANDREU, aquest dissabte 16 de desembre, a les nou del vespre. Conegut pels seus monòlegs i aparicions en diversos mitjans de comunicació i a la plataforma Comedy Central, l‘actor i humorista català s’atreveix amb el seu primer muntatge de gran acollida i crítica, adaptació pròpia i esbojarrada del llibre eròtic “50 ombres d’en Grey” i ho fa acompanyat de l’actriu Beatriu Castelló, membre de la reconeguda companyia Impro Barcelona, companya de Casanova en aquesta aventura amorosa… amb molt d’humor. Primer va ser el llibre, després la pel·lícula i ara arriba … Cincuenta sombras de Andreu, el monòleg.

Dissabte 16 de desembre, a les nou del vespre, la parròquia de Sant Josep,i encabit en la programació d’actes solidaris amb la Marató de TV3, l’Orfeó Badaloní i el Cor Drassanes presentaran el primer dels seus concerts de la programació, el Magníficat de John Rutter. El concert, dirigit per Òscar Peñarroya, estarà dividit en dues parts; a la primera, les veus conjuntes del Cor Projectes de l’Orfeó i el Cor Drassanes interpretaran a cappella un escollit repertori de peces nadalenques, molt adient en aquestes dates. A la segona part, a les veus del dos cors s’afegirà l’acompanyament instrumental de l’Orquestra Baetulo, l’orgue de Jordi Membrado i la veu de la soprano Gisela Parodi per interpretar aquesta obra espectacular de Rutter, una composició  musical religiosa del 1990, que destaca per la seva energia i brillantor.

Un any més ELS PASTORETS de Josep Maria Folch i Torres, tornen a Badalona de la mà de la Dramàtica del Círcol, que dirigida per Toni Forteza, farà cinc representacions del clàssic espectacle nadalenc. Les primeres seran aquest diumenge dia 17 de desembre, a les 11 del matí i a les sis de la tarda. Com que ja fa diverses temporades que s’estan representant, els repartiments variaran en cada funció, per la qual cosa hi participaran tots els components de la Dramàtica.

Diumenge 17 de desembre, a les sis de la tarda, al Teatre Zorrilla, la Xarxa presentarà Hi ha res més avorrit que ser una princesa rosa?, un text infantil adaptat i dirigit per Paco Mir, recomanat per a partir de 4 anys. La Carlota és una princesa rosa que, per molt que li diguin que ha nascut per ser-ho, no vol fer aquest paper. Aquest fet, insòlit en una monarquia de les de tota la vida, trastorna la vida quotidiana de palau. Finalment la Carlota aconsegueix convèncer a tothom que els temps han canviat i que les nenes, com els nens, poden aspirar a ser el que vulguin.

Jaume Arqué i Ferrer

Amics del Teatre Zorrilla.