Badalona, 13 de març de 2018

ON PODEM ANAR?

Això és el que us oferim…

Cap de setmana en què tota l’atenció queda centrada en una nova versió, força interessant del Blues & Ritmes,  per la cual cosa,  el flamenc al Círcol queda molt en segon lloc. Anunciem també  la nova conferència de Ferran Compte, per al dimarts vinent, per si arribaven tard.

Blues & Ritmes 2018, inaugura el seu festival, divendres 16 de març, a les nou del vespre, a la sala Enric Borràs del Teatre Principal, amb Rick Estrin & The Nightcats, la banda amb què obre les actuacions amb tots els honors.  Amb quatre dècades de carrera, el projecte de Rick Estrin, un bluesman elegant i bigotut, suma un munt de premis i nominacions als Blues Music Awards. Les seves filigranes amb l’harmònica són de llegenda. Els seus discos amb Alligator (l’últim dels quals, Groovin’ in Greaseland) són aclamats com a clàssics moderns del blues. I pel que fa als Nightcats, forjats entre el blues de Chicago i el rock-and-roll de carretera, tan bon punt engeguen la màquina, no tenen rivals. Salvatges, virtuosos, divertits…

L’associació badalonina El Rincón del Arte y la Música, que agermana Badalona amb Andalusia a través del cant flamenc,  presentaran al Círcol el disc de Manuel Fernández, Alma de papel. Serà aquest dissabte 17 de març, a dos quarts de nou del vespre. Manuel Fernández és un cantaor badaloní innovador en el gènere des que el 2013 va treure el seu primer disc. Gràcies al seu treball i la col·laboració del cor d’una associació d’ajuda al poble sahraui de la ciutat, arranja al seu cant flamenc la música del territori del Sàhara. Es podrà gaudir del millor flamenc en un entorn únic i màgic.

Ja les tenen aquí! Ritme & Blues ha aconseguit que vinguin a la nostra ciutat i arribaran des del Mississipí! I ja no et caldrà agafar capn avió per viure una autèntica missa gòspel! Portaran la seva experiència el, dissabte 17, a les nou del vespre, al Teatre Zorrilla. Angela Taylor, Della Daniels i Ester Mae Smith canten des que eren petites a l’església baptista de Mt. Mariah de Como, un poble d’un miler i mig d’habitants de l’estat del Mississipí. I probablement ho continuarien fent, sense més ressò, si un equip d’arqueòlegs musicals, fa deu anys, no les hagués gravat, a elles i tants altres veïns de la població, per enregistrar un disc que va fer saltar les alarmes dels apassionats del gòspel més pur i genuí: Como Now (The Voices of Panola County, Mississippi) Des d’aleshores, alternen les pregàries a la seva comunitat amb actuacions en alguns dels festivals més reputats del planeta. Les Como Mamas, debutaran a Catalunya gràcies al Blues & Ritmes, erigides en protagonistes d’un
dels espectacles musicals més inimitables de l’actualitat.

Blues & Ritmes, torna a la sala Enric Borràs del teatre Principal, diumenge 18, a les set de la tarda, amb la presència de Jim Lauderdale, amb dos premis Grammy, una trentena de discos i col•laboracions de primer ordre amb Ralph Stanley. El nostre vell amic Buddy Miller i el lletrista de Grateful Dead, Robert Hunter, avalen la trajectòria d’aquest artesà de la cançó. Set anys després del seu pas pel Zorrilla, Jim Lauderdale torna a Badalona amb una aura engrandida de llegenda del country, un disc amb regust de soul gravat a Londres i la confiança que li han fet artistes que han requerit els seus serveis com Elvis Costello i Lucinda Williams.

Dimarts 20 de març, a dos quarts de vuit del vespre, a l’Espai Marina, carrer de la Marina, 48, podeu gaudir d’una nova audició operística comentada per Ferran Compte, de l’òpera Andrea Chénier, una òpera italiana verista en quatre actes composta per Umberto Giordano, sobre un llibret escrit per Luigi Illica. Està basada en la vida del poeta francès André Chenier (1762-1794), executat durant la Revolució Francesa. És una òpera sobre la revolució, sobre la lluita pels ideals, sobre l’únic sentiment que pot salvar el món: l’amor. Chènier és condemnat per un pretendent rival, el revolucionari Gerard: la parella es reuneix per enfrontar-se al salvatge judici revolucionari. L’estrena absoluta va ser el 28 de març de 1896 al Teatre de la Scala de Milà. L’estrena a Barcelona, va ser al Liceu el dia 12 de novembre de 1898.  Una història d’amor apassionada, en plena Revolució Francesa!

Amics del Teatre Zorrilla

Jaume Arqué i Ferrer