Badalona 24 de desembre de 2018

ON PODEM ANAR?

Això és el que us oferim…

El Círcol, entitat que com ja vam dir anteriorment, aquest 2018  celebra el 99è aniversari pel que fa a les representacions del clàssic espectacle nadalenc  Els pastorets o l’adveniment de l’infant Jesús, de Josep Maria Folch i Torres (ara inclòs dintre de les programacions de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya) , seguirà el cicle de representacions programades, que seran  diumenge 23 de desembre a les sis de la tarda;  dissabte 29 de desembre a les sis de la tarda i  diumenge 30 de desembre, també a les sis de la tarda. 

 Per iniciativa de la Parròquia de Sant Josep i amb la col·laboració d’Amics de la Música, el 24 de desembre del 2015 va interpretar-se per primera vegada a Badalona el CANT DE LA SIBIL·LA. A finals del segle XVI aquest salm va ser prohibit, encara que a València i Mallorca van continuar interpretant-ho fins que hi va intervenir la Inquisició. L’any 1692 el cant va tornar a ser autoritzat a Mallorca atenent la pressió social, reflex de la popularitat que havia adquirit. Actualment algunes esglésies l’han recobrat i una de les primeres va ser Santa Maria del Mar, a Barcelona. Sol ser cantat per un infant o per un contratenor.                                               El pròxim 24 de desembre tornarà a escoltar-se a Badalona el CANT DE LA SIBIL·LA, en dues ocasions i espais: A les nou del vespre al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra, amb la soprano Glòria Lorente i al violoncel Paola Rios i a tres quarts de dotze del vespre a l’Església de Sant Josep, amb la soprano Maria Guirado, la violoncel·lista Paola Rios i a l’orgue José Rios.

El dia de Nadal, a les nou del vespre, com de costum, la Dramàtica del Círcol alçarà el teló per representar una tradicional obra nadalenca. En aquesta ocasió conviden a veure Qui pesca un babau?, un vodevil d’Eugène Labiche i Auguste Lefranc, amb direcció de Toni Forteza, que va ser estrenat al Teatre des Folies-Dramàtiques de París el 18 de maig de 1847, amb versió catalana d’Albert Ibáñez i Domènec. Qui pesca un babau? és una divertida i àgil comèdia de situació de portes que s’obren i es tanquen on veurem com unes dames i damisel·les d’un barri de París se les empesquen per enredar els homes (babaus) i poder sobreviure, pagar els deutes i viure la vida alegre d’aquesta ciutat.

Concert de Nadal, a càrrec del Cor de l’Orfeó Badaloní, la Capella de Música de Badalona i l’Orquestra Baetulo, divendres 28 de desembre a un quart de nou del vespre, a l’església dels Pares Carmelites i sota la direcció d’Albert Morcillo i Emmanuel Niubó.

Thornton Wilder (un clàssic de la literatura i del teatre nord-americà del segle XX, juntament amb els altres tres grans autors de la seva generació: Eugene O’Neill, Tennessee Williams i Arthur Miller) ha vist adaptades les seves obres amb gran èxit arreu del món. És l’autor d’El llarg dinar del dia de Nadal, l’obra que és veurà al Teatre Principal, divendres 28 de desembre, a les nou del vespre, adaptada al català per Víctor Muñoz, representada per la companyia La Ruta 40 i dirigida per Albert Diaz. A casa de la família Bayard, el gall dindi està a punt i el vi a les copes. Un any més es reuneixen al voltant de la taula i mengen, estimen, ploren, neixen, beuen, enyoren, riuen, moren… Una peça teatral singular, carregada d’humanitat, humor i tendresa.

Per al diumenge 30 de desembre, a les dotze del migdia, l’Orfeó Badaloní ha preparat un concert vermut, a l’Espai Tolrà, amb el títol de Liebestud, a càrrec del pianista XAVIER PARDO SABARTÉS, que interpretarà en solitari un recull de peces del seu repertori. Xavier Pardo ha estat, entre moltes escoles, mestre a l’Escola Coral de l’Orfeó Català – Fundació Palau de la Música, coordinador del Grau professional del Conservatori de Bellaterra i actualment és professor de piano a l’IEA Oriol Martorell.

Jaume Arqué i Ferrer

Amics del Teatre Zorrilla