Badalona, 7 de maig de 2019
ON PODEM ANAR?
Això és el que us oferim…

Continuen les Festes de Maig, i com ja s’ha pogut veure, hi ha de tot i per a tothom, només cal programar-se:  aprofitar-ho i sortir-ne satisfet.

Per si hi arribem a temps: dilluns 13 de maig, a les vuit del vespre, a l’Escola de Música Moderna, hi haurà l’actuació de l’Orquestra Ermesinde, per a la qual la imitació és una forma d’elogi, un tracte per fer arribar la bellíssima tradició de les xarangues dels Balcans, en què diversos músics: (Daniel Fernandes, trompeta, Pier Paolo Candeloro, saxo tenor; Jonathan Hauser, trompeta; Carles Estruch, tuba; Alex Guitart, tapan i Jaume Coll, bombardí), es reuneixen amb una idea comuna de combinar festa, alegria i tristesa.

Segons la programació oficial de les Festes de Maig, divendres 17, a les set de la tarda, a la Plana hi haurà la Mostra de Dansa, en la qual participaran les escoles de dansa de Badalona: Danzalona, Estudi Flamenc Lora de Goya, L’Assaig, Atelier des Artistes, Marisa Yudes, Moviment 2, Multiestil, Ritmes, Ballet Sílvia Pallisera, Stil i Tempo.

Seguint les Festes de Maig, a partir de les vuit del vespre, la plaça del Centenari, collirà  una veritable marató de música moderna amb la participació del discjòquei i productor musical Brian Cross, Javi Reina, un altre del mateix ram; l’estrella del pop Marta Sánchez i el guanyador de l’última edició d’Operación Triunfo, Famous i Ruth Lorenzo, que presentarà el seu nou treball Loveaholic. Mentrestant, Oriol Torres omplirà d’imatges i llum la plaça del Centenari.

Divendres 17 de maig, a les nou del vespre, a la sala Enric Borràs del Teatre Principal, Agnès Mateus, una actriu que va fer  els seus primers passos a la nostra ciutat, representa el monòleg, Rebota, rebota i en tu cara explota, del qual la publicitat diu: “un artefacte ple d’humor, ironia, sensibilitat, mala llet i molta ràbia”. “Ens hauria d’explotar la vida a la cara més sovint…
(…) “Centenars de milers sortim a celebrar el futbol. Ens mengem
els plàstics que tirem i que són a  l’estómac dels peixos que ens preparem per a sopar. Ens venem els pisos i els apartaments a preus impossibles per
a nosaltres mateixes i després ens manifestem contra el turisme. Els
nostres amics s’han convertit en polítics i ara viuen en un despatx.
Les dones no “perdem” la vida, ens assassinen. Comencem a dir les
coses pel seu nom.(…) Ens hauria d’explotar la vida a la cara més sovint.”

El projecte operístic Amb o d’òpera que l’Orfeó Badaloní s’ha proposat organitzar enguany, començarà dissabte 18 de maig, a les sis de la tarda a l’auditori del Museu Municipal amb el primer dels concerts dedicats al món de l’òpera. En aquesta ocasió, seran la soprano Gisela Parodi Serra, la mezzosoprano Aránzazu García Oncina i el pianista Efrem García Salinas els que s’encarregaran d’interpretar-nos una selecció d’àries de les òperes més emblemàtiques de tots els temps. L’acte, acollit pel Museu de Badalona i patrocinat per Òptica Hispano, estarà protagonitzat per grans compositors d’òpera com van ser  Mozart, Puccini, Haendel, Bizet i Rossini, entre d’altres.

Dissabte 18, a dos quarts de set de la tarda, a la Rambla, actuarà el conjunt The Git and Jalis, format per pares i mares de l’Escola Gitanjali. El mateix dia a les nou del vespre, la plaça de la Plana serà l’escenari del concert anual a càrrec de la Banda Simfònica de Badalona, sota la direcció de Manuel Barea, que interpretarà un escollit programa de bandes sonores de la història del cine.
D’altra banda, quan acabi el correfoc, a dos quarts de dotze de la nit, a la platja dels Pescadors, Concert de Cal Txiringu, en què actuaran els grups Fanfarra i Bossonaya.
L’Orquestra de Cambra d’Acordions de Barcelona (OCAB), emblemàtica per la seva singularitat i projecció internacional, aterra de nou al Círcol per oferir el seu ja més que clàssic concert. Serà un concert únic i eclèctic que s’oferirà al Círcol, dissabte 18 de maig, a les vuit del vespre. L’Orquestra, fundada el 1948 és una formació pionera perquè va ser la primera a nivell de l’ Estat espanyol a utilitzar l’acordió cromàtic, un instrument  que permet fer els dotze sons de l’escala (comptant notes naturals i alterades). Actualment està dirigida per Jesús Otero.

El Miquel, tècnic d’una multinacional minera, arriba a una explotació  de Sud-amèrica on l’alcalde i la seva comunitat esperen aquest nou ‘descobridor’. És així com es produeix el retrobament entre dos mons i dues formes diferents d’entendre la vida. Titzina Teatre torna als escenaris de Badalona, dissabte 18 de maig, a les nou de vespre per presentar-nos al Teatre Zorrilla, LA ZANJA, un espectacle que reflecteix el cicle infinit que es repeteix una vegada i una altra de l’encontre entre els dos mons. És un treball exhaustiu de creació, que sorgeix de la documentació de les cròniques de l’època i els viatges al Perú actual.

 

Diumenge 19, a dos quarts d’una del migdia, a l’Espai Tolrà de l’Orfeó Badaloní, tindrà lloc un  concert de violí interpretat per Aleix Mercadal i David Adelantado, dos alumnes del mestre Aleksandar Krapovski, amb els quals podrem gaudir de música de F. Mendelssohn, Brahms, Manuel de Falla, Paganini, J.S. Bach, Barber i E. Grieg.

Diumenge 19 de maig, a dos quarts de vuit del vespre, el Círcol tanca una nova temporada del cicle de música Enjoy the Sience amb la col·laboració de Last Exit Management, un artista únic, original i segons diuen  inclassificable, a més de ser una de les referències de l’escena pop alternativa: Ángel Stanich Trio. Amb la gira d’Antigua i Barbuda acabada, Angel Stanich torna a la carretera en format trio lisèrgic i acústic per presentar-se novament davant dels seus fans i oferir un dels xous únics que presentarà en aquesta gira.

La Unió de Corals de la Gent Gran de Badalona i Sant Adrià, amb la col-laboració de l’Ajuntament de Badalona, el Moviment Coral Català, els Cors de Clavé i la Camerata de l’Escola de Música de Gràcia, ha organitzat per el diumenge 19 de maig, a les sis de la tarda, al Teatre Zorrilla, un concert simfònic amb el títol de Händel in Love, a càrrec de la Camerata Barroca de Gràcia, dirigida per Bruno Nàjera, i amb la col-laboració de Zseta Llebot Molina, viola solista, Eulàlia Ara, soprano i el Gran Cor de la Unió.

L’Esbart Sant Jordi. diumenge 19 de maig, a dos quarts de set de la tarda, a la plaça de la Vila, en una ballada de dansa tradicional catalana, actuarà  per interpretar un conjunt de danses escollides per a l’ocasió.  La voluntat d’aquest acte és promocionar la dansa catalana a Badalona i crear un acte propi de l’Esbart Sant Jordi que permeti relacionar-se amb altres esbarts i grups de dansa, tant del país com de fora, i també dotar les Festes de Maig d’un acte de referència sobre la dansa catalana.

L’Esbart ha participat també en altres activitats de les Festes de Maig, com l’ofrena d’ous a les clarisses, el pregó, la Nit de Sant Anastasi  i la cercavila petita, entre molts altres. Però aquesta ballada representa un espai propi dins del programa de Festes, en el qual es vol donar a conèixer la tasca de conservació de les danses i punts tradicionals del nostre país.                                        Mentrestant, a la Plana se celebrarà  el XLII Festival de Jotes, organitzat pel Centre Aragonès de Badalona.

Amics del Teatre Zorrilla

Jaume Arqué i Ferrer