Badalona, 03 de març de 2020

 ON PODEM ANAR?

Això és el que us oferim…

Setmana amb celebració teatral, música i un musical col·legial, això és tot el que tenim.  

Amb motiu de l’Any Xirgu, que commemora el cinquantenari de la mort de l’actriu catalana Margarida Xirgu, dimecres 4 de març, a la sala-auditori  del Museu de Badalona, a les set de la tarda,  el doctor Francesc Foguet, coordinador del màster universitari en estudis teatrals de la UAB, oferirà una xerrada en la qual repassarà els lligams professionals i personals d’aquesta cèlebre actriu amb la nostra ciutat, de la qual va ser nomenada filla adoptiva l’any 1933. Després de la conferència, la nostra entitat,  Amics del Teatre Zorrilla, presentarà una lectura dramatitzada del text Una tarda amb Margarida Xirguguanyadora del III Premi Eduard Rifà de guions radiofònics en llengua catalana 1993-1994, original de Montserrat Julió i Nonell. La lectura anirà a càrrec de Rosa Homs, Núria Estrada, Jordi Carreté i Jaume Arqué, amb la col·laboració de Joan Vidal, com a tècnic de so i llum, i la direcció de Felicitat Comas.

Al llarg de la història de la música clàssica hi ha hagut grans compositores que han escrit obres brillants. Però com en tants d’altres camps de la vida en la nostra societat, han tingut més dificultats per desenvolupar la seva faceta professional pel fet de ser dones.

En el concert programat dins el cicle Ja és dijous!, dijous 5, a les vuit del vespre a l’auditori del Conservatori de Badalona, l’exalumna del Gemma Torralbo ens proposa que fem una prova:  Pregunteu-vos “quantes compositores podria anomenar?”  

Pregunteu-li a algú altre. Quants noms teniu? Tres? Un? Cap?
Dins el concert que oferiran Gemma Torralbo (saxo) i Joan Company (piano) podrem escoltar les peces següents escrites per dones:

Quia ergo femina, Hildegarde von Bingen (1098 – 1179)

 Tres romances, Op 21, Clara Schumann (1819 – 1896)

II. Allegretto

III. Leidenschaftlich Schnell

Vers la vie nouvelle, Nadia Boulanger (1887 – 1979)

Sonata per a saxo alto en do major, Fernande Decruck (1986 – 1954)

I. Trés modéré, expressif

IV. Nocturne et final.

Els nois i noies de l’Escola Betúlia de Badalona ocuparan tot el cap de setmana l’escenari del Círcol, divendres 6, a les nou del vespre i diumenge 8, a dos quarts de set de la tarda, per representar  Grease. Faran  ballar i rememorar els grans musicals de la història de la mà dels alumnes del 65, fent reviure la història d’amor i desamor del rebel Danny…

 L’Orquestra de Cambra del Conservatori de Badalona, sota la direcció del violinista i director Quim Térmens, oferirà dissabte 7 de març, al Teatre Zorrilla, a dos quarts de nou, un programa excepcional que combina qualitat i contrastos. El repertori inclou el Concert núm. 1 per a piano i orquestra de L.V. Beethoven, dins la commemoració dels 250 anys del seu naixement, i la suite Moorside del compositor anglès Gustav Holst en un arranjament per a corda de Gordon Jacob. Actuarà com a solista Carles Díaz, un pianista singular que s’ha reconegut durant el curs 2019-2010 amb diverses distincions, com poden ser el Premi d’Honor del Conservatori, el Premi BBVA de música al Talent Individual en la categoria jove o el Premi ACCAT al millor intèrpret de música catalana.

Dilluns 9 de març de 2020, a les vuit de la tarda, a l’auditori de l’Escola de Música de Badalona, nou concert del cicle Per fi és dilluns!, aquesta vegada  novament amb el grup Marina Vallet Auartet, format per  Marina Vallet (saxos), Bartolomeo Barenghi (guitarra), Paco Weht (baix) i Oriol Cors (bateria). Aquests músics de procedències diferents (Argentina, Itàlia i Barcelona)s’han ajuntat per donar vida al segon projecte personal de la saxofonista Marina Vallet, Cíclic, un conjunt de temes originals de caràcters i ritmes diferents, amb el jazz com a fonament i aromes i colors del Brasil i del Carib. 

 Jaume Arqué i Ferrer

AMICS DEL TEATRE ZORRILLA